top of page

 

Een wonder uit moeder natuur...

 

 

Zoals met zoveel goede dingen uit een grijs verleden is het ontstaan van kefir niet bekend. Wel weten we dat de oorspronkelijke bewoners van de Kaukasus de werking van kefir al sinds eeuwen kennen. Er gaat zelfs een verhaal rond dat de profeet Mohamed de kefir aan de mensen van de Kaukasus heeft geschonken. Ook in Azië en Mexico is waterkefir een bekend fenomeen al heeft men er daar andere benamingen voor.

 

Waterkefircultuur

Waterkefircultuur (ook wel waterkefirkorrels genoemd) bestaat uit verschillende micro-organismen, overwegend melkzuurbacteriën en gistcellen. Om goed te gedijen hebben melkzuurbacteriën voeding en vitamines nodig die door de gistcellen geleverd worden. In ruil daarvoor produceert de bacterie een zuur die de gistcellen weer nodig hebben en ze beschermen. Deze symbiose zorgt voor een zure omgeving waarin vreemde bacteriën en ziekteverwekkers niet kunnen leven en zich niet vermeerderen. Voor de gisting zijn suikers nodig die gedurende de gisting worden omgezet in deze beschermende zuren. De kefirkorrels zijn een levend organisme en hebben een goede en hygiënische verzorging nodig.

 

Waterkefirdrank

Waterkefirdrank wordt eigenlijk door de natuur gebrouwen, want door waterkefircultuur aan een suikerhoudende oplossing met vruchten toe te voegen ontstaat een natuurlijk fermentatieproces (natuurlijke gisting). We weten allemaal dat suiker helemaal niet goed is voor de mens, en het mooie is dat de kefircultuur tijdens het fermenteren de suikers omzet waardoor de suiker bijna geheel verdwijnt en verschillende bacteriën ontstaan die bijzonder goed voor ons zijn.

 

 

Wat zit er allemaal in

Kefirdrank – en dat geldt zowel voor de melkkefir als voor de waterkefir variant (deze zijn sterk verwant aan elkaar) - bevat zeer veel rechtsdraaiend melkzuur. Daarnaast – en dat maakt waterkefir uniek - is er een wateroplosbaar polysaccharide polymeer in gevonden dat nergens anders teruggevonden wordt. Deze stof kreeg de naam “Kefiran”. Een ander voordeel van waterkefir is het hoge gehalte aan essentiële aminozuren.

De gezonde werking van waterkefir
Onze dunne darm is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van ons immuunsysteem. De probiotica in waterkefir stimuleren de werking hiervan en remmen de groei van schadelijke bacteriën. Bovendien zorgen de nuttige bacteriën voor een betere opname van voedingstoffen uit ons voedsel.  Doordat waterkefir sterk bijdraagt aan het gezond functioneren van onze darm is er een hele reeks aan kwaaltjes en ongemakken waar we geen, of veel minder, last van zullen hebben bij een dagelijks gebruik van waterkefir.

Als producent is het ons niet toegestaan op onze website te vermelden bij welke kwalen en ongemakken u baat kunt hebben bij waterkefir. Dergelijke informatie mogen wij uitsluitend op specifiek verzoek aan u verstrekken (info@thebaldbrewer.nl).

Hoeveel moet u drinken

U moet helemaal niets, maar probiotica werken het beste als u deze dagelijks voldoende gebruikt. Het prettige is dat waterkefir lekker is (afhankelijk van de gebruikte vruchten) en dus gemakkelijk kan worden ingenomen, ook door kinderen. Hoeveel u dan moet drinken hangt af van uw gezondheid op zich. Bij een goede gezondheid, waarbij u de darmflora en darmwand in optimale staat wilt houden, volstaat 1 à 2 glazen (1 glas is ca. 150ml) per dag. Bent u aan het genezen van een operatie of een (zware) ziekte dan kunt u de dosis naar uw eigen gevoel verhogen, er is geen maximum hoeveelheid.

 

Het tijdstip van de dag is niet belangrijk, ’s ochtends op de nuchtere maag een glas werkt bijvoorbeeld prima, ’s middags in plaats van een kop thee, ’s avonds in plaats van een glas wijn, of gewoon in plaats van frisdrank. De kracht van de werking zit in het consequent volhouden! Als u nog geen probiotica gebruikt dan zal er een nieuwe balans in uw darmflora ontstaan, en dat kan gepaard gaan met wat “geborrel en gerommel” in de darm tot het nieuwe evenwicht is gevormd. Als u dit als hinderlijk ervaart drink dan ’s avonds voor u naar bed gaat een glas, dan slaapt u tijdens het "feestje" in de darm.

bottom of page