

Bacteriën die ten strijde trekken om ons te helpen

Probiotica
Probiotica zijn bacteriën die de mens goed gezind zijn: ze kunnen helpen een goede gezondheid in stand te houden. Ze helpen dus primair om niet ziek te worden en het zijn geen moderne wondermiddelen. Zoals met zoveel eeuwenoude middelen weten we pas relatief kort hoe ze werken en waarom ze zo goed voor ons zijn. Pas aan het begin van de 20e eeuw ontdekte de wetenschap dat er bacteriën zijn die een gunstig effect hebben op de algehele gezondheid door een beter evenwicht in de darm te genereren en het immuunsysteem te stimuleren. Probiotica is de verzamelnaam voor deze bacteriën en hebben nog steeds de aandacht van de wetenschap. Zo zijn er al specifieke effecten onderzocht en gedocumenteerd, sla er vooral Google maar eens op na. Hieruit is bijvoorbeeld gebleken dat naast het voorkomen van ziektes probiotica ook verlichting kunnen geven bij chronische darmziekten en dat ze een positief effect kunnen hebben op diarree, infecties aan de urinewegen en ziektes die het gevolg zijn van overgevoeligheid (allergieën). Misschien overbodig om te melden: probiotica zijn geen geneesmiddelen!
De dunne darm
Ons maagdarmstelsel vormt ons meest intieme contact met de natuur. Onze darm is het belangrijkste orgaan om de juiste voedingsstoffen uit ons voedsel in onze bloedbaan te brengen en schadelijke stoffen te weren. Het 6 meter lange wonder in onze buik, beter bekend als de dunne darm, beheert zo’n 80% van ons immuunsysteem. “Je bent wat je eet” wordt vaak gezegd. Beter zou zijn “je bent wat je aan stoffen uit je voedsel opneemt”, maar dit bekt natuurlijk niet zo lekker. Allereerst begint een goede gezondheid met het eten van het juiste voedsel, probiotica zijn geen excuus om slecht te eten, maar wel nuttig om het immuunsysteem bij de les te houden. Zo wordt onze darm geholpen ons beter te beschermen tegen schadelijke bacteriën, virussen, schimmels en andere ongewenste organismen. Het is dan ook geen wonder dat probiotica dus een bijzonder positief en breed effect op ons welzijn kunnen hebben.
Waarom de darm probiotica nodig heeft
Een exacte datum is nooit gevonden, maar zo'n 15.000 jaar geleden heeft de mens uitgedokterd (we waren zelf nog dokter) hoe voedsel bewaard kon worden door het te fermenteren (inleggen). En dat fermenteren wordt gedaan door, je raadt het al, bacteriën. Wij hebben dus minstens 15 eeuwen lang altijd veel van deze bacteriën in ons voedsel gehad. Tot Louis Pasteur (1822-1895) een grote fout maakte. Door al die vele eeuwen heen is onze darm afhankelijk geworden van de aanwezigheid van deze bacteriën. Maar met de uitvinding van koelkast en vriezer ging het pas echt mis. Om nog even aan de alinea hierboven te refereren, goede voeding bevat dus vooral gefermenteerd voedsel. Maar dat is nog amper te vinden in de supermarkten en dus zullen we op een andere manier er voor moeten zorgen dat we de goeie bacteriën weer in onze darm krijgen. Gelukkig is dat niet zo moeilijk, u bent al bij de juiste website!
Nuttige bacteriën
De meest voorkomende vormen van probiotica zijn de melkzuurbacteriën (lactobacillen) en bifidobacteriën. De wetenschap zal nog heel wat meer onderzoek moeten doen op dit gebied om ondubbelzinnig te bewijzen wat ze in Oost-Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika al honderden generaties lang weten. In elke normale gezonde darm leven tientallen biljoenen bacteriën. De meeste daarvan zijn nuttig en van de overige worden we normaliter niet ziek. Door probiotica in te nemen komen meer nuttige bacteriën, die schadelijke bacteriën in bedwang houden, in onze darm. Hierdoor dragen zij bij aan een betere spijsvertering en het opnemen van goede voedingsstoffen in ons lichaam waardoor onze gezondheid verbetert. Probiotica gebruiken wil natuurlijk niet zeggen dat u nooit ziek zult worden, want er zijn nu eenmaal toxische stoffen waar ook probiotica niet tegen opgewassen zijn. En bovendien is de darm niet ons enige intieme contact met de natuur, denk aan de longen en de huid.